The Beatles trail tour in Liverpool, deel I

Aantal attracties: 12 Duurtijd: 3 uur Wandelafstand: 5,6 km

Liverpool wordt The Beatles Capital genoemd omdat het de geboorteplaats is van Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Star.

1 The Beatles Story (must see) Britannia Vaults – Albert Dock

The Beatles Story is een museum waar je in contact kunt komen met het allereerste begin van de geschiedenis van de band, beginnend in de late jaren vijftig. Een grote hoeveelheid tentoonstellingsruimte is exclusief gewijd aan de band en zijn vier jonge jongens. Met een audiogids in de hand vertelt Paul McCartney hoe hij John Lennon voor het eerst ontmoette en Julia Lennon (de moeder van John) onthult de geschiedenis van de band. Je volgt de Beatles in hun geboorteplaats Liverpool, in Duitsland en de Star Club, terug naar Liverpool in de beroemde Cavern Club en de volgende haltes: Londen, de VS en de USSR.

2 Fab4D – The Beatles Story (must see)
Pier Head


Fab4D is de tweede site van de Beatles Story. Dit museum biedt een unieke ervaring: het 4D-theater neemt je mee op een excursie door de geschiedenis van de Beatles. De grootste hits van de band begeleiden je op weg, gecombineerd met de nieuwste animatietechnologie, visuele effecten en computerafbeeldingen. Het werd geregisseerd door het Red Star 3D-bedrijf, dat op het Stuttgart Animation Festival 2008 de “Best Children’s Film Award” won.

3 Hard Days Night Beatles Boutique Hotel
North John Street

Hard Days Night Hotel is een monumentaal pand met een klassieke inrichting dat dateert uit 1884. Er zijn 2 speciale kamers voor fans van Beatles: Lennon Suite (€ 813 per nacht voor 2 personen, geen ontbijt) en McCartney Suite (€ 690 per nacht voor 2 personen, geen ontbijt). De gemiddelde kamerprijs bedraagt € 200 per nacht zonder ontbijt. Ook opmerkelijk is het trappenhuis dat is versierd met exclusieve Beatles-foto’s en andere memorabilia, zoals een Yellow Submarine jukebox in de lobby van het hotel. De muziek stopt nooit en het draagt ​​bij aan de speciale sfeer. Mis Hari’s Bar niet! Daar ontdekt u veel van Ringo’s foto’s en andere interessante voorwerpen.

4 Mathew Street

Dit is een bescheiden zijstraat in het centrum van Liverpool met een wereldberoemde muzikale attractie – de Cavern Club op nummer 10, de beroemdste muzieklocatie van de stad en een plek die voor altijd geassocieerd is met The Beatles. Het viertal uit Liverpudl, door velen beschouwd als ’s werelds beste band ooit, speelde verschillende keren in de beginjaren op deze locatie, met als gevolg dat de straat bezocht wordt door duizenden toeristen. Cavern Club werd gesloten in 1973 en daarna gesloopt, maar in 1984 op exact dezelfde plaats op identieke wijze heropgebouwd. Het is een exacte replica van het origineel met zijn gewelfde zalen op de kelderverdieping en zijn kleine podium. De Cavern Club is open zeven dagen op zeven.
Naast de Cavern Club, een populaire nachtlocatie, organiseert de straat in augustus een muziekfestival. Het Mathew Street Festival is het grootste gratis festival in Europa en is gastheer voor tal van tribute-bands die optreden met een of meerdere Beatles-songs. Tegenover de Cavern Club ligt de Grapes-pub. In deze kleine oude pub dronken The Beatles een pint vóór of na hun concerten in de Cavern Club, die in die tijd geen alcohol mocht verkopen. Je kunt precies op de plek zitten waar ze zaten – en er zou een foto aan de muur hangen om het te bewijzen. Een ongewoon standbeeld van Arthur Dooley stelt de vier bandleden in een religieuze pose voor. Het beeld, ingebouwd in de muur op Mathew Street, draagt ​​de inscriptie ‘Four Lads who Shook the World’. In deze straat staat ook een gipsen beeld van de beroemde Zwitserse filosoof Carl Jung naar aanleiding van zijn bezoek aan Mathew Street, zoals verondersteld wordt.

5 Mathew Street Art Gallery
Mathew Street

Deze galerij is gespecialiseerd in de kunst van Lennon en toont enkele van zijn werken: “Poet”, “Power To The People”, “Everyday In Every Way” en “Sleepless Night.” Er zijn ook ingelijste prints gemaakt door Yoko Ono, evenals foto’s van Astrid Kircherr en Klaus Vormann. Deze Duitse fotografen zijn gekend om hun associatie met The Beatles toen Fab Four in Hamburg verbleven begin jaren 60. Er zijn geen permanente tentoonstellingen in de Mathew Street Art Gallery, maar elke keer proberen ze iets bijzonders te bieden. Op nummer 31 kunnen verzamelaars hun hart kunnen ophalen in de Beatles Shop, een heus paradijs met souvenir-voorwerpen die verband houden met de Beatles.

6 Standbeeld van Eleanor Rigby
Stanley Street


Hier kan je op de bank naast Eleanor Rigby zitten, een vrouw van middelbare leeftijd, die een hoofddoek draagt ​​en een handtas vasthoudt.
Dit beeldhouwwerk is opgedragen aan “alle eenzame mensen” van Liverpool en werd genoeg gemaakt door de Engelse entertainer Tommy Steele. De in Londen woonachtige performer Steele schonk het standbeeld aan Liverpool als dank voor zijn optreden in de stad. Hij beweert een aantal voorwerpen in het beeldhouwwerk te hebben geplaatst, waaronder een klavertje vier, een voetbalsok en een pagina van de Bijbel.
Het standbeeld is natuurlijk een eerbetoon aan The Beatles hit “Eleanor Rigby”, dat uitgebracht werd in 1966. Eleanor Rigby is een fictief personage, hoewel de naam is gevonden op een grafsteen in Woolton, de voorstad van Liverpool. De ‘echte’ Eleanor Rigby, een keukenhulpje, stierf in 1939 op 44-jarige leeftijd. John Lennon en Paul McCartney ontmoetten elkaar voor het eerst in 1957 op een feest in de kerk en dit in de nabijheid van haar graf, dat nu een attractie is voor vele Beatlesfans die de stad bezoeken. Eleanor Rigby diende als archetype voor vele vergeten eenzame mensen, wat door de herhaalde regel “Aah, look at all the lonely people “en het drie keer voorkomende refrein “All the lonely people / Where do they all come from? / All the lonely people / Where do they all belong?” benadrukt wordt.

7 Bluecoat Chambers Art Centre
School Lane

De Bluecoat is een monumentaal pand en is niet alleen het oudste gebouw van Liverpool, maar ook het oudste kunstcentrum van Groot-Brittannië. Het werd gebouwd als een kostschool door Bryan Blundell, een zeekapitein en later twee maal burgemeester van Liverpool. De bouw begon in 1716. Er konden 150 kinderen verblijven. De school verhuisde naar een andere locatie in 1906 en even werd gevreesd voor een verwaarlozing van het gebouw. In 1925 werd de Bluecoat Society of Arts opgericht, een liefdadigheidsinstelling. In de loop der jaren heeft de Bluecoat een reeks culturele en kunst gerelateerde evenementen georganiseerd. Deze omvatten kunsttentoonstellingen, debatten, poëzielezingen, concerten en culturele lezingen. In 1911 vond een controversiële tentoonstelling plaats met werken van onder andere Picasso, Matisse, Cézanne en Van Gogh. Waarom controversieel? Het was namelijk de eerste Britse tentoonstelling van deze kunstenaars buiten Londen.
Op 3 mei 1941 tijdens de Liverpool Blitz werd de concertzaal en enkele aangrenzende kamers verwoest en de nacht daarop viel er ook een bom op de achtervleugel van het gebouw. Tegen 1951 werd de restauratie voltooid.

8 Jacaranda
21-23 Slater Street

Jaracanda is een befaamde muziekbar, opgericht door de eerste manager van de Beatles Allan Williams. Jac – in de omgangstaal – is de plek waar de beroemde band repeteerde, speelde en rondhing. John Lennon en Paul McCartney kwamen hier geregeld na schooltijd. De eerste volgde les aan het Liverpool Art College, de tweede aan het Liverpool Institute, allebei gelegen op loopafstand van de Jac.
De Four Fabs, indertijd The Silver Beatles genaamd, vroegen Williams om te mogen optreden in de bar. Hij stemde toe en liet hen een studio maken in de kelderverdieping. Het was hun start als popgroep. Ze vroegen Williams om hun manager te worden en dank zij hem toerden ze in Hamburg in augustus 1960. Ondertussen had John Lennon de groepsnaam veranderd naar ‘The Beatles”. In 2011 werd de Jacaranda club wegens een mysterieuze reden gesloten, maar in 2014 ging die weer open als een platenzaak en koffiebar.
Het gebouw telt 3 verdiepingen. In de kelder – ingericht zoals in de jaren 50 met muurschilderijen van The Beatles zelf – mogen lokale groepen oefenen en als ze goed bevonden worden, kunnen ze ’s avonds optreden. Op de gelijkvloerse verdieping kan je genieten van een uitgebreid assortiment cocktails en biersoorten, met op de achtergrond jukebox-muziek, waaronder hoe kan het anders muziek van The Beatles.
Eén verdiep hoger kom je in de platenzaak en koffiebar – een must! Daar vind je nog een Voice-o-graph. Dit is een op munten werkende platencabine. De toestellen hebben een telefooncelachtige structuur met een microfoon waarmee de gebruiker maximaal drie minuten muziek op een record kan opnemen.

9 Liverpool Institute for Performing Arts & College of Art
Mount Street

Het Liverpool Institute for Performing Arts (verkort LIPA) is een gerenommeerd instituut. Hier studeerden waar Paul en zijn broer Mike McCartney, George Harrison en Ivan Vaughan (de persoon die Paul McCartney aan John Lennon introduceerde). In 1985 sloot het LIPA, maar werd het onder McCartney’s sponsoring in 1996 heropend. Grenzend aan het LIPA is het Liverpool College of Art met opmerkelijke oud-studenten als John Lennon, Stuart Sutcliffe (een vriend van John, die oorspronkelijk ook tot de band behoorde, maar zich later toelegde op schilderkunst; hij stierf op 22-jarige leeftijd aan een hersenbloeding) en Cynthia Lennon (haar meisjesnaam was Powell; zij was de 1ste vrouw van John en samen hadden zij een zoon Julian).

10 Gambier Terrace

De herenhuizen in deze straat dateren uit de 19de eeuw en kijken uit op de Anglicaanse kathedraal van Liverpool. De gebouwen worden algemeen beschouwd als het werk van de Liverpoolse architect John Foster en werden gebouwd tussen 1832 en 1837. De straat is vernoemd naar James Gambier, een officier van de Royal Navy (°13 oktober 1756 – +19 april 1833).
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het huis op nummer 1 de locatie van het Women’s War Service Bureau dat soldaten en hun families hielp. John Lennon woonde in 1960 op nummer 3 samen met zijn vriend en voormalig Beatles-bassist Stuart Sutcliffe en dit nadat Sutcliffe de andere bewoners vroeg of de dakloze Lennon kon intrekken. Zij studeerden allen aan het nabijgelegen Liverpool College of Art.
Zoals je later zult horen werd John Lennon opgevoed door zijn tante Mimi, maar liep daar uiteindelijk weg.
Tante Mimi stond afkerig tegenover zijn muzikale ambities, zijn liefjes en zijn bandleden. Herhaaldelijke keren waarschuwde ze haar neefje: “The guitar’s all right John, but you’ll never make a living out of it”.
Maar ondanks alles verbrak John Lennon het contact niet met zijn tante en kocht haar een bungalow in 1965, waar ze bleef wonen tot haar dood in 1991. Tot zijn dood in 1980 telefoneerde hij haar elke week.

11 Kraamziekenhuis
Oxford Street

John Lennon werd geboren op 9 oktober 1940 om 18.30 uur in het Liverpool’s Maternity Hospital. Een Duitse luchtaanval vond die dag plaats. Zijn moeder, Julia Stanley Lennon, gaf hem een ​​gecombineerde naam: John Winston Ono Lennon, genoemd naar zijn grootvader aan vaders kant John “Jack” Lennon en Winston Churchill, die de dag voordien een speech hield om de Britse bevolking moed in te spreken. Deze grootvader was van Ierse afkomst en was zeer muzikaal. Tussen 1890 en 1900 tourde hij door de Verenigde Staten als zanger van de Kentucky Minstrels, een gezelschap dat optrad in variététheaters en op braderieën. Hij stierf op 62-jarige leeftijd aan een “leverziekte”, in die tijd eufemisme voor ernstig alcoholisme. Zijn jongere vrouw kon de opvoeding van vier kinderen niet aan en stond twee van haar kinderen af aan het Blue Coat-weeshuis, dat zich ontfermde over armeluiskinderen. Die twee kinderen waren Alf, John Lennons vader, en zijn zusje Edith. Op zijn 14de liep hij weg uit het weeshuis, nam zijn harmonica en voegde zich bij de Will Murray Gang. Maar weinig later werd hij gevat en teruggestuurd naar het weeshuis. Alf ontmoette Judy, zoals de moeder van John Lennon genoemd werd, in 1927. Hij was 15, zij 13. De volgende jaren hadden zij een soort knipperlichtrelatie. Ze bezochten cafés en dansgelegenheden, waar Alf heel vaak zong in plaats van te dansen. Zij trouwden uiteindelijk op 3 december 1938. Ze waren een ongewoon bruidspaar: hij bleef telkens maanden weg op zee, zij bleef bij haar ouders wonen. In oktober 1940 ging Judy in haar eentje naar het ziekenhuis om te bevallen. Alf zag zijn zoon amper, hij verkoos de koopvaardij. Aan boord verdiende hij de kost als zanger en entertainer. Judy gaf zich over aan het nachtleven en mannen, die ze ook thuis uitnodigde. Op 5-jarige leeftijd liep John Lennon thuis weg en ging 3 km te voet naar zijn tante Mimi, die zich ontfermde over de jongen.

12 Kensington Road

Dit is de “geboorteplaats” van de oorspronkelijke band van The Beatles, “The Quarrymen” (de steenhouwers) genaamd. Vanwaar de naam? John Lennon, die in 1956 de band oprichtte, en Pete Shotton waren leerlingen van de Quarry Bank High School en noemde hun groepje dan maar naar hun school.
In 1957 bestond de groep uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, John Lowe en Colin Hanton. Hun eerste plaat had slechts twee nummers: “That’ll Be The Day” en McCartney’s eerste nummer, “In Spite Of All Danger.” Deze plaat was de enige die in hun geboortestad werd opgenomen. Op 26 augustus 2005, bij de ingang van de studio, werd een blauwe plaquette opgericht die deze historische opname herdenkt.