The Beatles trail tour in Liverpool, deel II

Aantal attracties: 10 Duurtijd: 3 uur Wandelafstand: 7,4 km

1 George Harrison’s Birthplace
12 Arnold Grove

George Harrison, leadgitarist van de legendarische liverpudlische rockband The Beatles, werd geboren in Arnold Grove 12, in het Wavertree-gebied van de stad. Het bescheiden twee verdiepingen tellende rijtjeshuis, weggestopt in een doodlopende straat, is een wereld verwijderd van de roem en fortuin die Harrison ontdekte met het verbluffende trans-Atlantische succes van de Beatles. Harrison’s ouders huurden het huis voor het eerst in 1930 en betaalden slechts tien shilling, of ongeveer een dollar, in huur per week. George was het vierde kind van Harrison en werd in 1943 in het huis geboren, op het hoogtepunt van Duitse luchtaanvallen op de stad.

Het huis op Arnold Grove 12 huisvest niet langer leden van de familie Harrison. Ze zijn verhuisd naar een nieuw raadsgebouw toen George zeven jaar geleden was. In zijn autobiografie heeft de beroemde spirituele gitarist herinnerd aan een stoere opvoeding in het huis, met alleen een kolenvuur voor verwarming, een buitentoilet en kamers van slechts drie vierkante meter. Harrison wordt geciteerd als te zeggen dat, ondanks de benauwde, niet-glamoureuze omgeving, het huis een gelukkig familiehuis was voor hem en zijn broers en zussen. Ondanks dat hij nog steeds een privéwoning is, trekt 12 Arnold Grove elk jaar honderden Beatles-fans, met name na de vroegtijdige dood van Harrison in 2001.

2 Mosspits Infants School
Woolton Road – Wavertree

Mosspits Infants School is de eerste kleine school die John Lennon bezocht van november 1945 tot mei 1946. Het is gelegen aan Woolton Road in Wavertree. Julia Lennon, zijn moeder, voedde hem alleen op, dus ze vond een parttime baan in het nabijgelegen café, om hem naar de lessen te brengen en op te halen. Onder de leerlingen bevonden zich ook Len Garry, Pete Shotton en Nigel Walley, leden van de Quarrymen-band, die evolueerden naar The Silver Beatles en later in de legendarische Beatles.

3 The First Home of John Lennon
9 Newcastle Road – Wavertree

Het eerste huis van John Lennon, de zanger, songwriter en gitarist van Beatles, en een van de meest gerespecteerde muzikale figuren uit de 20e eeuw, is te vinden in de oostelijke buitenwijk Wavertree. 9 Newcastle Road, een roodstenen huis in een rij, ligt op slechts vijftien minuten lopen van George Harrison’s ouderlijk huis op Arnold Grove. Lennon werd niet in het huis geboren, maar in het Liverpool Maternity Hospital in oktober 1940. Hij woonde hier slechts als een heel jong kind; zijn ouders, Alfred en Julia Lennon verhuisden in 1942 naar een ander huis in de stad.

John Lennon, het eerste en enige kind van zijn ouders, kreeg vanaf zijn eerste dagen op Newcastle Road 9 een moeilijke opvoeding. Zijn vader was koopman, vaak weg van huis, en zijn moeder Julia probeerde het hoofd boven water te houden toen hij zonder verlof afwezig was en het aanbod van loonscontroles naar het ouderlijk huis verminderde. De tante van Lennon, Mimi Smith, stelde uiteindelijk vragen bij de lokale sociale dienst. Lennon ging uiteindelijk bij zijn tante en oom wonen bij de Mendips, een halfvrijstaand voorstedelijk huis dat hij zag als zijn permanente kindertehuis. Lennon prees de rol van zijn tante en moeder in zijn opvoeding, en velen beschouwen zijn moeder in moeilijkheden als een van de grootste invloeden op zijn werk.

4 St. Barnabas Church
Penny Lane

St. Barnabas Church is een kerk in de voorsteden van Liverpool, beroemd gemaakt door de straat waar hij op staat – Penny Lane, de inspiratie voor een van de meest geliefde liedjes van de Beatles. De kerk werd bezocht door Beatles-songwriter en bassist Paul McCartney, die hier zelfs lid van het koor was. De kerk had ooit een hal verderop in de straat, die ooit de gastheer was van een optreden van de vluchtende Beatles. De kerk verwelkomt Beatlesfans van over de hele wereld elk jaar, en bevat een wrang knipoog naar de band, zelfs in hun kerkdiensten – het altaar is versierd met het beroemde Beatles-lied “We Can Work It Out”.

St. Barnabas Church is een Anglicaanse kerk, die de Mossley Hill parochie dient. Het bestaat al sinds 1914 in zijn huidige huis, nadat het eerder was ondergebracht in een tijdelijke ijzeren kerk, waarvan er veel waren in de vroege 20e eeuw. De kerk houdt de communie op zondag om 8.30 uur, 10.30 uur en 18.30 uur en donderdag om 10.00 uur. Er is ook een ochtendgebed op dinsdag om 07.15 uur. Als je in de voetstappen van McCartney wilt treden en een deuntje kunt houden, is het St Barnabas-koor nog steeds in bedrijf en komt het elke donderdagavond in de kerk bij elkaar.

5 Penny Lane

Penny Lane, een vrij typische winkelstraat in een buitenwijk in de oostelijke buitenwijk Mossley Hill, is wereldberoemd geworden dankzij de Beatles-hit die zijn naam draagt. Het is geschreven door Paul McCartney, die op straat St Barnabas Church bijwoonde en vaak zijn jeugdvriend en mede-Beatle John Lennon hier ontmoette, voordat hij een bus naar het centrum van Liverpool nam. De vele bezienswaardigheden waarnaar in de tekst wordt verwezen, zijn nog steeds te vinden op Penny Lane, inclusief een bushokje, een kapperszaak en een brandweerkazerne. Straatnaamborden met de beroemde naam werden zo regelmatig gestolen dat de gemeente in plaats daarvan de straatnaam op gebouwen begon te schilderen.

‘Penny Lane’ werd in 1967 uitgebracht als een dubbele A-side single met ‘Strawberry Fields Forever’, een ander nummer dat verwijst naar een mijlpaal in Liverpool. Beatles-producer George Martin geloofde dat het collectief hun beste single was. Het ging naar nummer 1 in de VS, maar bereikte alleen nr. 2 in de Britse hitlijsten. De straat is in omvang gegroeid als gevolg van de Beatles-verbindingen en is een attractie geworden voor zowel toeristen als de lokale bevolking. De straat zorgde onlangs voor enige verlegenheid bij gemeenteambtenaren, toen ze alle straten in Liverpool voordragen die vernoemd zijn naar slavenhandelaren die nieuwe namen zouden moeten krijgen, zich er niet van bewust dat Penny Lane vernoemd was naar lokale slavenhandelaar James Penny. De beroemde straat behield zijn naam, terwijl anderen in de stad werden veranderd.

6 Dovedale School
Herondale Road – Dovedale

Dovedale School is een kleuterschool gelegen aan Herondale Road, in de buitenwijk Dovedale van Liverpool. Het werd opgericht in 1915 en heeft een goede reputatie vanwege het uitstekende personeel. Het werd beroemd omdat John Lennon, George Harrison en Pete Shotton hier studeerden. Bovendien was het de eerste school van Harrison.

7 Quarry Bank Grammar School
Harthill Road – Mossley Hill

De jonge herrieschopper John Lennon studeerde tussen 1952 en 1957 aan de Quarrybank Grammar School. Het is gelegen in Mossley Hill, Liverpool, op Harthill Road en werd gesticht in 1922. John’s beste vriend, Pete Shotton, bezocht ook Quarry Bank Grammar. Samen hebben ze alle regels overtreden: roken, vechten, vloeken, enzovoort. In 1956 ontstond een skiffle-band genaamd de Quarrymen. In hetzelfde jaar werd Ernest Pobjoy de rector van de school. Hij liet de band spelen in de hal van het gebouw. Hij was de persoon die John aanmoedigde in zijn interesse voor muziek en raadde hem aan bij het Liverpool College of Art.

8 Strawberry Fields (must see)
Beaconsfield Road – Woolton

Strawberry Field is een voormalig kindsoldaat voor het Leger des Heils in de voorstad Woolton, een voorstad van Liverpool. Het hotel ligt aan Beaconsfield Road, op korte loopafstand van het jeugdhuis van John Lennon. Het is in 2005 gesloten en is nu een kerk en een gebedscentrum. Het gebouw dat bestond tijdens de tijd van Lennon in Liverpool opende zijn deuren in 1936 en werd in de jaren 1970 vervangen. De naam van het kindertehuis werd door Lennon gebruikt in de single ‘Strawberry Fields Forever’. Uitgebracht in 1967, het was het eerste nummer dat werd opgenomen voor ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, door velen beschouwd als het beste album aller tijden. Het nummer wordt regelmatig gekozen als een van de vijf beste van de band.

Het nummer verwijst niet rechtstreeks naar het kindertehuis, maar de wazige, zomerse melodie wordt verondersteld beïnvloed te worden door middagen doorgebracht door de jonge Lennon in het bos achter het Strawberry Field-terrein. Lennon woonde ook elk jaar het zomerfeest bij zijn tante bij zijn tante bij; ze heeft beweerd dat hij zou luisteren naar de marsband van het Leger des Heils die opwarmde vanuit zijn slaapkamerraam. De poortpost, met de woorden ‘Strawberry Field’ in rode en witte verf, is een attractie voor Beatlesfans die de stad bezoeken en is bedekt met graffiti van fans die vanuit de hele wereld hebben bezocht.

9 Mendips (must see)
251 Menlove Avenue

251 Menlove Avenue, ook wel bekend als Mendips, was de bakermat van de Beatles-ster John Lennon, een van de meest gerenommeerde musici in het Verenigd Koninkrijk. Een uit de jaren 1930 stammend semi-vrijstaand pand dat typerend is voor de buitenwijken van Liverpudl, het wordt nu bewaard door de National Trust en heeft een blauwe plaquette boven het raam van de woonkamer. Lennon woonde hier met zijn tante en oom, Mimi en George Smith, tussen de leeftijd van 5 en 22. Hij arriveerde hier als enig kind met een afwezige vader en een moeder in problemen en vertrok als de leider van een van ’s werelds meest opwindende rock and roll bands.

Ondanks het belang dat Lennon heeft gehecht aan zijn stabiele jeugd bij Mendips, wenste de National Trust het pand niet te kopen, want in tegenstelling tot het nabijgelegen kindertehuis van Paul McCartney waren hier nooit Beatlesliedjes gecomponeerd. De weduwe van Lennon, Yoko Ono, kwam tussenbeide, kocht het huis en doneerde het vervolgens aan de National Trust. Het werd gerestaureerd tot in de jaren vijftig en in 2003 voor het publiek geopend. De National Trust geeft toegang tot het kindertehuis van Lennon als onderdeel van een minibus-tour, die elke week van woensdag tot zondag loopt. Bezoekers bezoeken ook het ouderlijk huis van Paul McCartney in Allerton en toeren verschillende andere Beatles-attracties in de omgeving.

10 St. Peter’s Church
Woolton

St. Peter’s Church in Woolton, ten oosten van het centrum van Liverpool, is een van de grootste parochiekerken van Liverpool. Een neogotisch gebouw dat voor het eerst werd geopend in 1887, het is vooral bekend om zijn connecties met de Beatles. Een dorpskapel in de 19e eeuw, de kerk bouwde een nieuw huis voor zichzelf na de uitbreiding van Woolton in een grote voorstad van Liverpool. Het heeft een 90ft hoge klokkentoren die het hoogste punt in de hele stad is.

De kerk is beroemd als de eerste ontmoetingsplaats van John Lennon en Paul McCartney. Lennon trad op in de kerkzaal op een avond in juli 1957, in zijn skiffle-groep The Quarrymen. Hij maakte kennis met McCartney tijdens een pauze en vroeg hem kort daarna om zich bij de band aan te sluiten – die uiteindelijk de vierdelige Beatles werd. Lennon en McCartney gingen door met het schrijven van talloze nummer 1-hits en worden bijna onbetwistbaar gezien als de beste songwriting-samenwerking in de geschiedenis van de rockmuziek.

Lennon zong ook af en toe in het kerkkoor. Zijn tante was hier een vaste bezoeker en zijn oom, George Smith, ligt begraven op het kerkhof. Op de begraafplaats bevindt zich ook het graf van ene Eleanor Rigby, een bijkeuken die in 1939 is overleden, en waarvan wordt gedacht dat het de inspiratie is voor het gelijknamige lied.