3 landen in 3 weken. Twijfel, nieuwsgierigheid en tenslotte enthousiasme, de keuze om naar het noorden op reis te gaan, staat vast. Maar ‘het noorden’ is groot… Kies je voor Denemarken, Zweden of Noorwegen? Daar komen we niet aan uit en dus beslissen we om ze alle 3 te doen!

Wij zijn mama, papa en 2 lieve kinderen van 3 en 5 jaar. Onze reis staat gepland voor de laatste 3 weken van augustus, in de Scandinavische landen is het hoogseizoen dan voorbij.

Wil je graag weten waar we overnachten, welke activiteiten we doen en wat we allemaal van bijzonderheden tegenkomen? Lees onze planning en reisverslag van 3 weken Scandinavië hieronder. Een lowbudgetreis is het niet, maar we zoeken steeds naar goedkope alternatieven dan wat de meeste reisbureaus aanbieden. Weet dat het natuurlijk steeds duurder kan (hotels in het centrum van de hoofdsteden), maar ook goedkoper (wildkamperen is toegelaten).

Het zijn 3 ongelofelijke gastvrije landen. Noorwegen hebben we maar kort kunnen aandoen en staat nog bovenaan onze verlanglijst. We hopen dat je hier heel wat inspiratie kan halen om zelf (met kinderen) naar het noorden te trekken.

Dag 1 – De autoreis
Brugge – Puttgarden – Rødby – Nykøbing (892 km)

Het is iets verder rijden dan naar de Ardennen, maar geloof het of niet, wel minder ver dan het zuiden van Frankrijk. Tijdens de trip vaar je een uur met de veerboot. Een wenselijke rust voor zowel de bestuurder als de kinderen. We starten de trip vanuit onze woonplaats in het Brugse. De afstand naar onze 1ste slaapplaats is 892 km. Op naar Falster City Camping in Denemarken.

Overzet Puttgarden-Rødby (Scandlines)

Na de gebruikelijke stops en files (rond de alom bekende plaatsen in Duitsland) bereiken we Puttgarden, waar de ferry ons op staat te wachten. En deze is een meer dan welkome onderbreking tijdens de autotrip. De prijs van de overzetboot is ongeveer hetzelfde als de péages naar het zuiden. Enkele grote voordelen aan boord: duty free shops, een klein speelpleintje voor de kinderen en een restaurant.

Nog een uurtje rijden en we komen aan op de camping in Nykøbing Falster, een eiland in Seeland. Hier blijven we 1 nacht slapen. We kiezen voor een trekkershut met een tafel en 4 stoelen, een kookvuur en een koelkast. In een aparte kamer staan 2 stapelbedden. Op het terras van de hut staat een picknicktafel. De ontvangst is heel vriendelijk. Meteen geeft de eigenaar enkele tips over activiteiten in de buurt. Hij raadt ons aan om naar het dichtbij gelegen strand te gaan. Een advies dat we opvolgen. Na ons iets wat te installeren, trekken we er op uit, op zoek naar het strand.

Een verlaten strand. Niemand in de buurt.

Wat we aantreffen is boven onze verwachting: een verlaten wit zandstrand, één van Denemarken’s schoonste. Je voelt je in het paradijs en dit op slechts 800 km van Brussel.

Dag 2 – IKEA-belevenis
Älmhult (307 km)

We kiezen er voor om nu enkel nog kortere afstanden af te leggen, niet meer dan 300 km. Zo blijft de reis ook voor de kinderen aangenaam en doenbaar.

De verplaatsing van vandaag is 307 km, naar het land waar IKEA zijn oorsprong heeft. Als echte IKEA-fans kunnen we niet laten om hier een dag voor uit te trekken en zelfs te logeren in dit thema!

De grens tussen Denemarken en Zweden steken we over op de Øresundsbron of de Sontbrug, ondertussen wereldbekend omwille van zijn prachtige architectuur en televisieseries zoals ‘The Bridge’. Deze brug is 16 kilometer lang met bovenaan een wegdek voor de auto’s en daaronder sporen voor de treinverbinding. De tol bedraagt ongeveer € 50.

Bij de hoofdkantoren van IKEA in Älmult bevindt zich een heus IKEA-hotel. En ja, het is echt zoals in de mooiste dromen. Een hotel met enkel en alleen meubelen uit de IKEA-collectie. Dit is het enigste IKEA-hotel ter wereld en er zijn geen plannen om er nog te openen. Kortom: een unicum voor IKEA-fanaten.

Wellicht niet te verbazen dat het concept ‘home feeling’ is. Van een gezellig restaurant en knus ingerichte huiskamers op iedere verdieping – met zowel vergadermogelijkheid, als het even op adem komen in een van de zetels met een tasje thee of koffie (aangeboden van het huis) – tot een uitgeruste keuken naast deze huiskamers om gewoon je eigen gerecht bereiden.
Ga ook eens de benen strekken in de moestuin van het hotel. Pluk en proef de vele bessen die er groeien.

Maak zeker gebruik van de IKEA Family pas (klantenkaart) bij het boeken van een kamer, deze zorgt voor een mooie korting. Een familiekamer met ontbijt kost € 150, de IKEA Family pas geeft hier bovenop een korting van 40%.


Hotel

Familiekamer

Lobby

Het restaurant van het hotel biedt de mogelijkheid om hun gerechten à la carte thuis te tegen met een take away lunch of diner. De inspiratie van het menu is de Scandinavische keuken gebracht met (biologische) lokale producten. Verbazingwekkend vind je hier geen ‘Köttbular’…

Maar niet getreurd, IKEA zou IKEA niet zijn om ook hier een oplossing voor te voorzien. Wandel slechts 2 min naar de overkant van het plein waar het hotel gelegen is en je stapt recht het IKEA-museum binnen. Op het menu alleen maar de beroemde ‘köttbullar’, maar dan in alle smaken: zalm, veggie en zelfs rendiervlees. Alles is er vers; fruitsappen zelf uitgeperst, brood vers gebakken, de balletjes handgedraaid…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180807_135903-1-scaled.jpg
Köttbullar met een twist – restaurant IKEA-museum

In het museum vind je IKEA door de jaren heen. Een fun fact: op deze plaats heeft Ingvar Kamprad zijn allereerste IKEA winkel geopend. Het museum toont hoe alles gegroeid is en hoe de eerste meubels gemaakt en geleverd werden (de gekende IKEA flat pack). Loop langs de verschillende IKEA-huiskamers door de jaren heen en plaats jezelf op de cover van de IKEA-catalogus. Deze foto kan je meteen laten afdrukken in het museum en maak vrienden en family wijs dat jij uitverkoren bent als model voor de volgende catalogus.

In het museum zijn er ook heel wat leuke activiteiten voor de kinderen. Er is een echte ballenglijbaan door heen het ganse museum. Plaats je balletje op de bovenste verdieping van het museum in de doorzichtige buis en zie het gans het museum rond rollen. Op de benedenverdieping is er een gans kindermuseum. De toegang voor kinderen is gratis.

Dag 3, 4 en 5 – Stockholm
Hoofdstad van Zweden (476 km)

Na een goede nachtrust en een gezond ontbijt reizen we terug verder. Uitzonderlijk rijden we enkele kilometers meer dan gemiddeld tijdens onze roadtrip. Tijdens de paar uurtjes die we doorbrengen in de auto, genieten we van het uitzicht van de vele meren en de wonderlijke natuur. We zijn verbaasd over de rust, het weinig verkeer en de verkeersvriendelijkheid en het, oh zo mooie, landschap. Je verliest sneller dan je denkt je hart aan deze streek.

Aangekomen in Stockholm zoeken we Motel L. Hier slaan we onze tenten op voor 3 nachten. Dit hotel ligt op slechts 4 km van het stadscentrum. We brengen onze auto op stal (betalend), want alles is te voet of met het openbaar verkeer (bus, metro, tram, boot) vlot bereikbaar.

Zoveel te doen in zo weinig tijd. Daarom maakten wij een selectie naar onze eigen interesses en op maat van de kinderen. Met kindjes reizen is het niet aan te raden om de ganse dagen te vullen met musea, paleizen en kerken of ellenlange wandelingen. Gelukkig is er ook een Stockholm op kindermaat met leuke korte wandelingen en verschillende musea vol leuke bezigheden voor kinderen.

Na aankomst in het hotel verkennen we de Gamla Stan. Op de tweede dag richten we ons op het eiland Djurgården (met Junibacken, Skansen, Vasa museet en Nordiska museet). De laatste dag maken we een wandeling langs de haven in Stockholm en nemen daar de overzetboot naar één van de vele eilanden. Vergeet zeker niet je tijd te nemen voor de Zweedse fika.

Gamla Stan

Stockholm is gebouwd op liefst 14 eilanden. Het oude stadsgedeelte noemen ze ‘Gamla Stan’. Na aankomst in Stockholm gingen we hier gezellig kuieren.

Dit oude en romantische stadscentrum bestaat uit kleine straatjes en kleurrijke gebouwen, met winkeltjes en restaurants. Eet een ijsje (hoera voor de kinderen), drink een koffie of thee en bekijk ondertussen het koninklijk paleis (en doe je dit op de middag om 12u15, dan maak je de wissel van de wacht mee). Dit is het oudste koninklijk paleis ter wereld dat nog steeds bewoond is door de koninklijke familie.

Junibacken

Huis van Pipi Langkous.

In Junibacken krijgen kinderen en volwassenen de kans om samen geweldige dingen te beleven. Koester na het bezoek de magische momenten, haast onmogelijk om onder woorden te brengen, die je beleeft hebt.

Junibacken is in 1996 door de koninklijke familie geopend en is gewijd aan de Zweedse jeugdliteratuur. Leef je uit in Villa Kakelbont en ontmoet Pipi Langkous en haar vrienden. Telkens opnieuw kom je op andere plaatsen, allemaal uit de fantasie van Astrid Lindgren. Je kunt er verhalen beluisteren, theaterstukken bijwonen, maar vooral spelen in verschillende kamers en landschappen en verborgen tunnels en betoverend speelgoed ontdekken.

Vasa museum

Op een boogscheut hiervan kan je het Vasa museum bezoeken, een maritiem museum in Stockholm. Het herbergt het enige volledig intact gebleven schip uit de 17de eeuw, de Vasa. Het Vasa museum opende zijn poorten in 1990 en is het drukst bezochte museum in gans Scandinavië.

Op 10 augustus 1628 voer de Vasa vanaf Skeppsgården (de scheepswerf) in de richting van de havenmond, toen een windvlaag haar slagzij deed maken. Het schip herstelde zich, maar door een tweede windvlaag kwam het, na slechts 1300 m gevaren te hebben, zo schuin te liggen dat het water de geopende geschutpoorten binnenstroomde. De Vasa liep vol water en zonk 30 m naar de bodem van de haven. De meeste van de circa 150 opvarenden konden zwemmend de kant bereiken of klommen in de masten die nog boven water uitkwamen.

We ervaren het museum – de Vasa zelf – als spectaculair! Je kan een audiogids verkrijgen aan de ingang, maar in het museum zelf staan er heel wat informatiepanelen die je de nodige uitleg verschaffen. De boot zelf is niet toegankelijk, maar de verschillende etages die rondom rond de Vasa gebouwd zijn, geven je zeker een duidelijk zicht op de boot zelf. Ook de kinderen zijn onder de indruk. Wat een grote boot! En zij volgen het spannende verhaal van het biggetje op de Vasa. Kinderen betalen trouwens geen ingang in dit museum.

Skansen

Op hetzelfde eiland ligt Skansen. Dit is een openluchtmuseum en dierentuin/kinderboerderij. Voor ons Belgen kan je dit het gemakkelijkst vergelijken met Bokrijk.

Hier bouwden ze het centrum van een stadje na met (originele) gebouwen die dateren uit de 18de en 19de eeuw. Je vindt er een kerk, de school, winkels, boerderijen en zo veel meer. De mensen die er rond lopen zijn in klederdracht van de tijd rond en geven uitleg uit de tijd van toen.
In de dierentuin hebben typisch Scandinavische dieren heel wat ruimte om rond te lopen. Je ziet er onder ander rendieren, elanden, bruine beren, lynxen, vossen en zeehonden.

Ben je hier rond de grootste feestdag in Zweden, namelijk Midzomernacht? Dan is dit is dan de plaats om deze feestdag uitbundig te vieren.

Nordic museum

Tenslotte bevindt er zich ook een pracht van een gebouw opgetrokken in renaissancestijl in Djurgården. In het museum is de cultuurgeschiedenis en verschillende bevolkingsgroepen van Zweden te zien, vanaf de nieuwe tijd tot nu. Hier tref je allerlei cultuurobjecten uit heel Scandinavië aan (kleding, meubels, speelgoed enz…).

Door tijdsgebrek bezoeken we dit interessante museum helaas niet.

De archipel van Stockholm

Stockholm bestaat uit 30 000 (onbebouwde en -bewoonde) eilanden. Als je in Stockholm bent, doe dan eens aan ‘eiland hopping’. Ga mee met een veerboot en stap uit op een eiland waar je een wandeling, een picknick of een terrasje kan doen. Geniet van de rust in de hoofdstad van Zweden en verken de archipel van Stockholm en zijn vele fjorden.

Wij kiezen het eiland Fjäderholmarna uit om te bezoeken. Dit is het dichts gelegen bij het centrum van Stockholm en ligt op een 20-tal minuten varen met de ferry. Meteen na aankomst genieten we van de rustige sfeer. We spelen een spelletje schaak op de grote borden met bijhorende stukken die je er vindt en maken ons klaar voor een wandeling rond het eiland. Deze korte wandeling is ideaal voor de kinderen. De kleine wandelpaadjes slingeren langs de kust met mooie uitzichten. We komen ook antiluchtafweer tegen, een droom voor de kinderen om (alsof) met zo’n groot kanon te schieten. Het mooie weer helpt natuurlijk ook. Op dit moment is het 27°C.

Dag 6 – Lesjöfors
Lesjöfors in Värmland (300 km)

We verlaten Stockholm, zetten onze reis verder naar Lesjöfors en gaan de natuur in. Hier heb ik met mijn gezin een moment tijdens de reis meegemaakt dat mij mijn ganse leven zal bij blijven.

De reden om hier halt te houden, is het ontdekken van de Zweedse trollen in de vele bossen. In Zweden zijn er namlijk heel wat “trollen-wandelingen”. In de bossen zijn bomen en stroken bewerkt en rotsen beschildert zodat deze op trollen lijken. En bij de zoektocht tijdens de voorbereiding van de reis naar een dergelijke wandeling, komen we hier terecht. Het is een echte aanrader om deze wandeling met de kinderen te maken. Overal dat je kijkt is er wel een trol te zien en dit maakt dat de kinderen er helemaal in op gaan.

De nacht brengen we door in Gustavsströms gasthuis. De gastvrouw komt ons tegemoet met een glimlach die je direct thuis doet voelen. Ze leidt ons rond in het typisch rode Zweedse huisje en legt alles mooi uit in quasi perfect Engels (gelukkig, want mijn Zweeds is iets wat roestig – lees: ik ken er niets van). Op reis worden we immers met onze zeer blonde kinderen veel n het Zweeds aangesproken (zowel Zweden als in Denenmarken en Olso).

Ze biedt ons aan om met de kano het meer naastgelegen meer te bevaren en ervan te genieten. We trekken onze zwemvesten aan en gaan op weg. Bij het vallen van de avond zijn we heel alleen. We kunnen er een speld horen vallen. Je hoort er niets, zelfs geen auto in de verte. Hier ga je echt terug naar de rust die de natuur te bieden heeft. Onvergetelijk!

Met de kano op het meer

Na een heerlijk nachtje te slapen gaan we verder op ontdekking in Lesjöfors. Zijn er hier dan nog dingen te doen? Wel ja! Een aanrader is het museum van Lesjöfors.

Museum is misschien niet het juiste woord, maar bij gebrek aan een andere term noemen we het zo. Het museum toont de historie van Lesjöfors, een afgesloten tijdperk door het faillisement van een van de grootste fabrieken van springveren van Zweden. Springveren, saai?! Neen, je stapt binnen in de levens van van de bewoners van Lesjöfors, van hun huiskamer tot de kleedkamer van het lokale ijshockyteam.

Dag 7, 8 en 9 – Orsa Grönklitt
Orsa Grönklitt in Dalarna (166 km)

Alsof je een Zweedse ansichtkaart instapt. Inderdaad, welkom in de regio Dalarna. Veel Zweedser dan dit krijg je het niet! (visitsweden.nl)

Dalarna is een provincie in midden-Zweden. Iedereen kent wellicht het bekende Dalarna-paard (misschien wel een leuk souveniertje om op de kop te tikken?).

Wij trekken deze zomer naar het vakantiepark Orsa Grönklitt. In de winter is deze erg in trek als bestemming om te skiën en langlaufen bij gezinnen. Maar ook in de zomer is hier voor de actieve reizigers heel wat te beleven. We blijven 3 nachten in ons typisch ‘falurode’ vakantiehuis dicht bij de natuur.

Eén van de eerste ‘must do’ op ons programma was het ‘Orsa berenpark‘, het grootste roofdierenpark van Europa. Je kunt hier een hele dag vullen met het zoeken naar de beren en andere dieren (lynxen, tijgers, veelvraten, wolven…). Typerend voor het park is dat de dieren een groot leefgebied hebben (in vergelijking met andere dierentuinen). Het is dus niet altijd zeker dat je alle dieren zult ontmoeten. Maar de vele loopbruggen en uitkijkposten komen hier aan tegemoet en neem zeker ook een voedersessie mee.

De volgende dag is een rustdag voor ons gezien. In het park is er zelf heel wat te doen. We starten met avonturenpad voor kinderen, het Bärra-pad! De wandeling is een drietal kilometer lang. De kinderen vinden de weg aan de hand van een kaart die ze bij de receptie krijgen en wegwijzers met Bärra (blauw besje) hier op. De kinderen leven volledig op. Ze banen zich een weg door de verschillende hindernissen en obstakels en lopen voorzichtig op de plankjes die over de moerassen gelegd zijn.
Je komt hier ook verschillende plaatsen tegen waar je een bbq mag doen. Dus neem zeker je vlees mee want wat is het toch leuk om naast het meer een barbecue te doen.

In en rond het park zijn er verschillende fietsroutes aangelegd. Er is de mogelijkheid om elektrische MTB te huren en het hiervoor speciaal aangelegd parcours te bedwingen. Deze beklimmingen zijn zwaarder en de afdalingen heftiger.
Geen fietsfanaat? Huur een kano en ga het meer op. Of doe eens rolski’s om je voeten en beleef langlaufen in de zomer. Hou je het liever wat rustiger? Je kunt op het terrein gaan vissen (de benodigdheden kan je bij de receptie huren) of gezellig een partijtje minigolven.

Op onze laatste dag in Orsa maken we een uitstap naar de kopermijnen van Falun. Hier bezoek je de ooit grootste kopermijn van Europa. Een fantastische gezinservaring. Zet je mijnwerkershelm op, doe je bijhorende poncho aan

en laat je, onderleiding van een gids, meenemen in de diepe ondergrondse mijnschachten. Je ervaart er hoe de mijnwerkers van vroeger werkten. Verlies de gids zeker niet uit het oog, want anders raak je zeker verdwaald in de eindeloze en donkere gangen.
Naast het koper groeven ze hier de kleurstof op voor het bekende Zweedse rode kleur (falunrood). De mijnactiviteiten zijn stopgezet, maar ze hebben nog voor jaren grondstoffen ter beschikking om de verf te maken.

In het restaurant van de museumsite van de mijn van Falun maken we kennis met ‘dagens rätt’ of door ons beter gekend als de dagschotel. In verschillende restaurants en eetgelegenheden bieden ze dit aan. In buffetvorm worden er twee verschillende dagschotels aangeboden. Je kiest zelf wat je wenst te eten (en je kan zo vaak bijnemen als je zelf wilt). De drank is inbegrepen in de prijs en een dessertje en koffie of thee sluiten de dagschotel af. De prijs hiervan is ongeveer € 12 per volwassene en de kinderen eten meestal gratis. Altijd opnieuw hebben wij dit als zeer lekker en gezond ervaren.

Dag 10, 11 en 12 – Idre Fjäll
Idre Fjäll in Dalarna (170 km)

Opnieuw een wintersportplaats. Deze skigebieden zijn gunstig voor ons reisbudget (in de zomer is het er hier een stuk goedkoper), maar wees gerust, ook hier is er nog heel wat te beleven. Het skigebied van Idre Fjäll is het op drie na grootste van Zweden en we zitten nu op een boogscheut van de grens met Noorwegen. Ieder jaar strijdt men hier voor de winst van een manche in de wereldbeker biathlon.

Het park heeft heel wat troeven achter de hand om zich te ontpoppen tot een fijne zomervakantiebestemming. Neem bijvoorbeeld de stoeltjeslift naar de top van de berg en daal deze daarna te voet af. De durfallen hangen hun MTB op de lift en racen daarna in een spectaculaire afdaling naar beneden.


Er is de mogelijkheid om een plons in het zwembad te nemen (zowel indoor als outdoor) of aan de gezondheid te werken of een wedstrijd te bekijken in de sportzalen (misschien kun je net zoals ons een hockeymatch meenemen) en een goed aangelegd minigolfterrein. Door het park slenteren er heel wat elanden. Kinderen zijn er dol op om deze vanuit het vakantiehuis te kunnen zien of te spotten tijdens een wandeling.

Nationaal park Fulufjället

Nationaal park

Dé kenmerken van dit nationaal park: stevige hoogteverschillen en rotspartijen, een mooie vegetatie, maar vooral de indrukwekkende waterval ‘ Njupeskär’. Eens je deze ziet, staat hij voor altijd op je netvlies gebrand.

Het park biedt uitdagingen voor zowel de ‘echte’ hikers als gezinnen met kinderen. Het is aan te raden om eerst het informatiecentrum te bezoeken en zo wat uitleg te krijgen en een passende wandelkaart. Een ideale wandeling met kinderen is deze naar de Njupeskär. De route is ongeveer 4 km lang en mooi aangelegd met plankieren over moerasgebieden. Zo kan deze ook met rolstoelen of wandelwagens gemaakt worden.

Wie graag een straffere wandeling maakt, neemt beststevige wandelschoenen mee. Je baant je een weg doorheen de rotshelling, van wandelpaden is er soms geen sprake meer. Je vindt je weg door de met fluo-verf gearceerde rotsen te volgen. Dit was een van de meest magische momenten van de reis voor onze zoon. Je kiest er voor om helemaal bovenaan de waterval uit te komen of je gaat opzoek naar ‘Old Tjikko’, de oudste boom ter wereld. Spoiler alert: verwacht geen majestueuze dikke boom…
Kortom: het nationaal park Fulufjället is een must do!

Dag 13 en 14 – Oslo
Hoofdstad van Noorwegen (337 km)

We nemen afscheid van Zweden en reizen verder naar Noorwegen. Het is enkele uren rijden naar de hoofdstad. Omdat we een reis maken van 3 weken, en geen drie maanden, kiezen we er voor om in Noorwegen (helaas) enkel Oslo te bezoeken. Een schot in de roos. Voor ons is het meteen ook de mooiste hoofdstad van Scandinavië. De uitstraling die de stad geeft, houdt ons in de greep en laat ons niet meer los.

In het centrum van de stad overnachten we in Frogner House Apartments. Prachtige appartementen met één slaapkamer, een badkamer en een kitchenette. Wie zelf geen zin heeft om te koken, geen nood, er is ook een restaurant aanwezig.

Twee dagen (één nacht) verblijven we in Oslo. Benieuwd naar de stad? Lees onze ervaringen hieronder. Natuurlijk biedt Oslo heel wat meer dan deze tips hieronder. Een langer verblijf is zeker aan te raden.

Rondkuieren
Oslo is een moderne, groene en nette stad. Je kon het in de krant lezen en op het nieuws horen: ‘slechts 1 verkeersdode in 2019′! Een ideale stad om alleen, met z’n tweetjes of met het gezin te voet te bezoeken. Oslo biedt een knus stadscentrum, wandel de Karl Johans Gate af, en een gezellige haven (Aker Brygge). De oude scheepswerven zijn omgetoverd tot een winkelcentra en appartementen. Nu is hier een jachthaven gelegen met heel wat restaurants. De oude scheepsklok staat hier nog. Aan de voet van deze klok vind je een speelpleintje waar de kinderen zich kunnen uitleven.

Oslo is veruit de duurste stad die we aandoen. Wil je iets eten of drinken en niet te veel budget verliezen, kan je altijd een pizzeria binnenstappen. Maar weet dat er natuurlijk ook heel wat andere mogelijkheden zijn. Wij proberen steeds eetgelegenheden te bezoeken waar vooral locals komen. Daar leer je pas echt andere smaken ontdekken dan deze van thuis. Zo bezochten wij een studentenrestaurant in de buurt van het Nationaal Kunstmuseum. Zeer lekker en zeker betaalbaar. Je kunt steeds een Osloër om raad vragen, hij of zij zal je met plezier helpen.

Vigelandpark
Ook gekend als het ‘blote-beelden-park’. Je vindt er maar liefst 212 sculpturen! Deze beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven.
In het park zelf was het heel rustig wandelen. Onze kinderen rennen van beeld naar beeld en proberen de posities na te bootsen. Tenminste, als ze niet verdwalen in de doolhoven van mozaïeken op de vloeren. Een leuke uitstap na het vele uren in de auto zitten!

Opera House
Dit gebouw rijst als een ijsberg uit het water. Het is vervaardigd en Italiaans marmer en wit graniet en afgewerkt in 2008. Kort daarna heeft het bouwwerk talloze prijzen gewonnen. Je kan het hellend dak helemaal oplopen om zo te genieten van een mooi uitzicht over Oslo.

Stadhuis
Eén van de meest bekende gebouwen van Oslo is het stadhuis. Ieder jaar in december wordt hier de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.
Als je binnengaat, geniet dan zeker van de prachtige muurschilderijen en het indrukwekkend marmerwerk.

Nasjonalmuseet
Een bezoekje waard, alleen al omdat hier het kunstwerk “de schreeuw” van Edvard Munch hangt.

Akershus slott
Akkerhus is een vesting uit de 13e eeuw, gebouwd met als doel Oslo beschermen tegen invasies. Het kasteel is momenteel nog steeds militair gebied, maar toegankelijk voor bezoekers. Je kan er rond de vesten wandelen en de gigantische cruiseschepen bewonderen die Oslo binnenvaren. In het kasteel zelf is het verzetsmuseum (Forsvarsmuseet) gevestigd. Dit gratis museum vertelt het verhaal van de Noorse militaire geschiedenis, van de Vikingtijd tot vandaag. Het grootste deel gaat over de aanval en bezetting van Noorwegen en het Akershus slott tijdens de tweede wereldoorlog.

Dag 14 – Oversteek van Noorwegen naar Denemarken
Oslo – Frederikshavn (nachtboot – ongeveer 400 km)

We verlaten Noorwegen en keren terug naar Denemarken. Met de nachtboot varen we van Oslo naar Frederikshavn. We vertrekken om 19u en komen om 7u aan. Zo hebben we al slapend heel wat kilometers afgelegd. De overzet boeken we bij ‘Stena Line‘. Een kleine upgrade verandert onze hut naar een echte piratenkajuit. Tot groot jolijt van onze kleine gastjes. Helaas heeft deze maatschappij het traject tussen Oslo en Frederikshavn permanent gesloten, een effect van de wereldwijde Covid-19.

Bij het vertrek uit Oslo heb je een uniek zicht op de stad vanuit het water. Met ons vier streken we nog even de benen om het dek en wijzen alle gebouwen en plaatsen aan die we bezocht hebben.

Dag 15, 16 en 17 – Legoland
Legoland in Billund (234 km)

We komen uitgeslapen aan in Frederikshavn, Denemarken. Van hier trekken we verder naar Billund. Het moment waar de kinderen al zo lang naar uitkijken: Legoland!

Via Tui Nederland boeken we volgende deal: 3 overnachtingen, 4 dagen toegang tot zowel het pretpark Legoland als het aquapark Lalandia (het grootste subtropische zwembad van heel Scandinavië) en alles inclusief ontbijt. Bij aankomst ontvangen we een Lego-bouwpakket ter waarde van € 60. Waarom Tui Nederland? De deals die je hier kunt boeken zijn interessanter en goedkoper dan deze vanuit Tui België.

Het vakantiepark is volledig in de ‘Lego-stijl’. Ook de huisjes zelf hebben tal van leuke details in Lego.

Voor de kinderen is dit zeker één van de hoogtepunten van de reis. Echter hebben wij ook het kind in ons losgelaten en met volle teugen genoten. De meeste tijd brengen we in Legoland door. Eind augustus is het laagseizoen in Denemarken. Daarom is er niet zoveel volk in het park. Bij de attracties duurt het aanschuiven maximaal 15 minuten.

Een namiddag brengen we door in het subtropische zwembad Lalandia. Wow, zoiets hebben we nog nooit gezien! Er zijn heel wat glijbanen (zowel met als zonder boot), een gigantische waterval die om de zoveel tijd stroomt, verschillende zwembaden met verschillende temperaturen. In het complex kan je ook het ganse jaar door indoor-skiën.

Dag 18, 19 en 20 – Kopenhagen
Hoofdstad van Denemarken (266 km)

De laatste verplaatsing voor we terugkeren naar ons Belgenland: Kopenhagen.

We rijden niet in één stuk door naar de Deense hoofdstad, maar plannen een tussenstop in één van de mooiste moderne kunstmuseum van Europa, namelijk Louisiana, Museum of Modern Arts (ongeveer 35 kilometer van Kopenhagen). Een museum waar je zowel geniet van zijn kunstcollectie (kunstwerken te bewonderen van Picasso, Kadinsky, Warholl, Lichtenstein, Weiwei en zo veel meer), het landhuis (met heel wat architecturale hoogstandjes) als ook zijn wereldberoemde beeldentuin (een 60-tal sculpturen van Miró, Ernst, Moore en vele anderen). In de tuin worden er op regelmatige basis concerten gegeven. Bij stralend weer is het uitzicht imposant en met wat geluk zie je in de verte Zweden liggen.


Kinderen kunnen zich bijzonder goed inleven in moderne kunst, soms zoveel beter als wij dit zelf kunnen. Halverwege ons bezoek, arriveerden we in een aparte vleugel, helemaal toegewijd aan kinderen. In meerdere zalen kunnen kinderen proeven van moderne kunst en deze zelf fabriceren. Dit met verschillende materialen als klei, doek en verf, maar ook de Lego-stenen vind je hier terug. Alles gebeurt onder professionele begeleiding. De kinderen kunnen aansluiten wanneer zij willen en vertrekken als ze zelf klaar zijn. Alle activiteiten zijn gratis.

Na onze culturele bagage opnieuw aangescherpt te hebben, starten we de laatste etappe van onze reis, drie dagen Kopenhagen.

We slapen in het A&O hostel Copenhagen Nørrebro. Vergeet alle negatieve commentaren die je ooit gehoord hebt over jeugdherbergen wanneer je in deze hostel verblijft. Geen flinterdunne matrassen, geen rumoerigheid, maar een hele gezellige familiekamer. Een sobere, nette en ruime kamer met een dubbelbed en een stapelbed en een eigen badkamer. Dus geen gigantische slaapzaal voor 30 personen en gemeenschappelijke douches. Het hostel ligt net buiten het centrum in de hippe wijk Nørrebro. Met het openbaar vervoer sta je in een kwartiertje in het centrum van Kopenhagen.

De kleine zeemeermin
Ze is al meer dan 100 jaar oud en ondertussen wereldberoemd. Het kleine zeemeerminnetje naar het sprookje van Hans Christian Andersen. Mispak je zeker niet, ze is behoorlijk klein en omgeven door horden toeristen.

Tivoli
Dit pretpark is bekend binnen en buiten Denemarken. Het is één van de mooiste pretparken die we ooit bezocht hebben. Tivoli is een van de oudste pretparken te wereld. Walt Disney zou deze bezocht hebben als inspiratie voor de eerste Disneylanden. In de avond, wanneer de verlichting in het park aangaat, heeft dit alles iets magisch.

Let op: je dient toegang te betalen tot het park. Als je in het park nog een attractie wil aandoen, dan betaal je daar ook telkens voor. Dit is dus zeker geen goedkope uitstap. Met onze kinderen spreken we af dat ze elk twee attracties mogen uitkiezen. Het park zelf is al een bezienswaardigheid op zich. Wil je hier graag een ganse dag spenderen, check dan zeker de website voor ‘goedkopere’ deals.

Rudetaarn
Deze ronde toren karakteriseert Kopenhagen. Je kunt de toren helemaal naar boven beklimmen om van een mooi uitzicht boven de stad te genieten. Hoeveel trappen we hiervoor moeten nemen? Geen enkele! Via een spiraalgang (192 meter lang en 4,5 meter breed) wandel je tot aan de top. De Rudetaarn is niet zomaar een toren, binnen in is er tevens een bibliotheek en een kapel in gehuisvest. Op het hoogste punt betreed je het astronomische deel als een kers op de taart.

Rosenborg Slot
Ieder land heeft zijn sprookjeskasteel. Voor Denemarken is dit het Rosenborg kasteel. Een eeuw lang was dit kasteel het hoofdverblijf voor het Deense koningshuis. Nu is het een museum waar je onder meer de kroonjuwelen kunt bezichtigen. Rondom het kasteel is er een heel mooi aangelegde tuin om even in rond te dwalen.

Amalienborg
Ben je een echte royalty watcher? Dan staat wellicht Amalienborg op de lijst van te bezichtigen attracties. Dit is de huidige residentie van koningin Margrethe II van Denemarken. Elke middag om 12 uur is er de wisseling van de wacht. De wacht vertrekt vanuit Rosenborg slot en je hoort ze al van ver marcheren.
Het paleizencomplex bestaat uit vier kastelen. Twee hiervan kunnen bezocht worden.

Nyhaven
In de kleine maquettes uit Lego-stenen in Legoland, kan je al meteen Kopenhagen er uit halen. Het tafereel van Nyhaven met zijn verschillende gekleurde huisjes kent bijna iedereen. Het blijft een indruk nalaten als je deze dan ook in het echt ziet. Hier kan je hele fijne reisfoto’s maken. Wil je gezellig eens tafelen in de hoofdstad, dan is dit zogezegd ‘the place to be’. Wijzelf hebben dit niet uitgetest.

Kastellet
Deze vesting ligt in de buurt van de Kleine Zeemeermin. Je kunt het meteen herkennen aan zijn stervorm op de kaart. Momenteel vorm het Kastelett een militair terrein, een bibliotheek en een museum. In het domein staat er ook een kerk, een molen en een voormalige gevangenis. Wij hebben de verdedigingsmuren van deze ster afgewandeld met voor ons het zicht op de stad.

Operaen på Holmen
Langs het water staat dit mooie gebouw. Het gebouw ziet er futuristisch uit en is omringd door het water. Wandel hier binnen en laat je inspireren door het interieur.

Christiania
Een vrijstad in het hartje van Kopenhagen. Christiana is een oud militair gebied dat werd gekraakt door hippies en anderen die kunnen of willen leven in de moderne maatschappij. In de jaren 1970 werd dit als een sociaal experiment gedoogd, maar omdat er geen taxen betaald worden, en water en elektriciteit gratis zijn, komt de vrijstad algauw in aanvaring met de staat. In Pusher Street wordt er nog verhandeld in softdrugs. Harddrugs tolereert men er niet.
Wij kiezen er voor om een wandeling te maken doorheen deze vrijstad, maar Pusher Street te vermijden. Telkens is het opkijken hoe huizen daar midden in de natuur gebouwd zijn – verschillende kleuren en stijlen, maar allen zeer creatief.

Assistens Kirkegård
Ben je ooit al eens naar een kerkhof geweest waar mensen komen joggen en kinderen spelen? Deze begraafplaats is gigantisch groot. En inderdaad, je ziet er lopers, fietsers, wandelaars.
Het kerkhof ligt net zoals ons hostel in de wijk Nørrebro. Na wat zoeken vind je er het graf van Hans Christian Andersen.

Deense rode pølser
De pølser is bekendste worstje in Denemarken en niet weg te denken uit het straatbeeld van Kopenhagen. Ieder excuus is goed genoeg om een pølser te eten. Er is zelf een jaarlijkse uitreiking van de beste hotdog. De Denen zelf geven een voorkeur om ze te eten uit één van de vele kraampjes en daarbij een chocolademelk te drinken. Verlaat Kopenhagen voor je er eentje proeft!

Streetfood
Jawel, streetfood bruist in de straten van Kopenhagen.
Er zijn gewoon teveel markten om op te noemen. Zo heb je bijvoorbeeld Reffen, the meat packing district, the bridge street kitchen (met een geweldig uitzicht op het opera gebouw) en nog tal van andere. Laat de foodie in je los en (be)zoek ze allemaal.

Smørrebrød
Voor we de rit aanvatten terug naar huis kunnen we niet vertrekken zonder smørrebrød te eten, een traditioneel gerecht uit Denemarken. De beboterde snee roggebrood is niet belegd, maar eerder versierd is met kaas, ham, groenten… zowaar kunstwerkjes.

En dan terug naar huis.