Manchester is na Londen en Birmingham de 3de grootste stad van Engeland. Ze bevindt zich in het noordwesten van Engeland. Ze beslaat een oppervlakte van 116 km2 en heeft 600.000 inwoners.

Korte geschiedenis

We kunnen teruggaan naar de tijd van de Romeinen, toen deze er een vestiging met fort hadden onder de naam Mancunium, een verlatijnste vorm van het Keltische Mamucium, dat ‘borstvormige heuvel’ betekent.
Er zijn nog veel restanten van de middeleeuwen (500-1500) en Georgiaanse architectuur (1720-1840), maar de meeste dateren van toen Manchester haar hoogtepunt beleefde, vanaf het begin van de Industriële Revolutie (1750) en de daaropvolgende 150 jaar. Deze stad was sinds de 18de eeuw samen met andere steden in Noord-Engeland zoals Liverpool en Sheffield, de motor van de industrialisering. In Manchester ging dat vooral om textiel.
Die gouden jaren in de 19de eeuw leverden relieken op zoals de Royal Exchange (de textielbeurs) en Central Station. In die Victoriaanse tijd (1837-1901), veranderde ze in nog geen 100 jaar van een dorp naar de wereldleider op gebied van de katoenproductie. De stad werd bekend onder de naam Cottonopolis en was gespecialiseerd in het produceren en verhandelen van imitaties van duur Indisch katoen. In 1871 had Manchester, samen met de noordelijker gelegen provincie Lancashire, het monopolie van de Britse productie en produceerden ze samen 32% van alle katoen ter wereld. Alle andere landen verloren de katoenindustrie aan de Britten. Zij waren namelijk als geen ander land in staat geweest een wrang web te weven… Katoen werd in de VS opgehaald, in India geweven tot mooie stoffen en die stoffen gebruikte men om slaven te kopen in Afrika. Die slaven werden dan weer vervoerd naar de Verenigde Staten om katoen te plukken en zo was de cirkel rond. De snelle industrialisatie bracht rijkdom voor enkelen, maar miserie voor de meerderheid, zowel voor de slachtoffers van deze mensenhandel als de arbeiders in de fabrieken.
Wat dat laatste betreft, in 1842 kwam de bekende filosoof Friedrich Engels er werken in zijn vaders fabriek en was er zo van aangedaan dat hij de erbarmelijke situatie van de arbeidersklasse neerschreef in ‘Condition of the working class in England’. Door zijn plotse interesse in de sociale wetenschappen kwam hij in contact met Karl Marx, die onder de indruk, zijn ‘Communistisch Manifest’ opstelde.
Een halve eeuw later werd Manchester meegezogen in de teloorgang van veel oude industrie toen “the North” opnieuw het kneusje van Engeland werd, net zoals het dat lange tijd geweest was in de middeleeuwen. Al in de jaren 50 bleef van die bedrijvigheid langs het in 1894 gegraven Manchester Ship Canal, dat zeeschepen verbond met Liverpool weinig over.

Wat volgde was een postindustriële ‘hellhole’: leegstand, fabriekssluitingen, verloedering van wijken en groeiende onveiligheid. In de jaren 90 was Manchester zelfs één van de brandpunten van de georganiseerde misdaad in Groot-Brittannië.

Toen in 1996 een IRA bom ontplofte in een winkelcentrum en de commerciële infrastructuur vernietigde, beslisten de politici om alles in zijn oude glorie te herbouwen.

Zo ontstond rond de eeuwwisseling de “Revival of the North” en is ondertussen het tij gekeerd. Grote delen van de stad werden opgekuist en gerenoveerd en er stroomt opnieuw kapitaal en investeringen naar Greater Manchester. Met de omgeving erbij wonen daar nu 2,8 miljoen mensen en hun aantal stijgt nog. Ook studenten zijn hier massaal aanwezig; het grootste studentenaantal, na Londen, bevindt zich hier.

De stad is dan ook veel aantrekkelijker geworden voor veel Engelsen. De vastgoedprijzen liggen er een stuk lager dan in Londen, terwijl er dankzij de opkomst van de dienstensector opnieuw banen en investeringen in de regio komen.
Tegelijk is er in Manchester -net zoals in Londen overigens- veel te doen op cultureel en sportief gebied en alles is te bereiken met een meer dan degelijk openbaar vervoer. In de stad geraakt men overal met de bus en tram.
Muziek en voetbal primeren!
Manchester ademt muziek. Midden jaren 70 werden hier The Hollies, The Bee Gees en Herman’s Hermits geboren. In de jaren 80 verrezen The Smiths, Joy Division, Echo & the Bunnymen, Frankie Goes to Hollywood en New Order, gevolgd door een periode vol wereldberoemde dance, gekend als ‘Madchester’ waarvan Happy Mondays, The Charlatans en The Stone Roses de bekendste vertegenwoordigers waren. ‘Britpop’ zoals Oasis, Blur, Suede en Pulp, ontstond hier in de jaren 90. De stad verwelkomt ook met de regelmaat van de klok artiesten uit heel Groot-Brittannië en daarbuiten.
De sportieve uitschieters zijn twee van de bekendste voetbalclubs ter wereld: Manchester City (met Kevin De Bruyne en Vincent Kompany) en Manchester United (tot 2018 met Marouane Fellaini, nu met Romelu Lukaku) die nu ook behoren tot de top 5 van de rijkste clubs. Maar hierover later meer.
Haar inwoners worden ‘Mancunians’ genoemd en het dialect ‘Mancunian’. De uitspraak kenmerkt zich door de neusklanken en het accentueren van de klinkers. Hier volgen enkele basisregels om perfect Manc te spreken. De ‘h’ aan het begin van een woord wordt weggelaten. Dus hungry en happy worden /ungry/ en /appy/. Path wordt /pef/. Weather wordt /weaver/. Etc… Meer weten? Zeer geestig en interessant! https://www.youtube.com/watch?v=6ffIOaj-Gdg

Een kleine rondleiding


Albert Square
Op dit pleintje zie je het neo-gotische stadhuis met een grote torenklok en in het midden een monument voor Prince Albert, Victoria’s echtgenoot, opgericht in 1868.

St Peter’s Square en omgeving

Ten zuiden van het stadhuis vind je de kringvormige Central Library, gebouwd in 1934 en toen de grootste openbare bibliotheek ter wereld. In 2014 werd het na 4 jaar restoratie weer heropend en het bevat een unieke verzameling snoeppapiertjes, in en rond de bureaus gevonden in de laatste 80 jaar.In de Free Trade Hall trad het stadsorkest Hallé Orchestra meer dan een eeuw op. Zijn Italiaanse gevel, nu beschermd monument en deel van het daarachter verrezen Radisson Blu Hotel.


De Manchester Art Gallery stelt zijn collectie 18de en 19de eeuwse kunst tentoon op een zeer originele manier; nl. volgens thema. Hier kies je Face and Place, Expressing passions, etc.

Deansgate Locks en omgeving
Ten zuiden van St Peter’s Square bevindt zich Bridgewater Hall, een concertgebouw balancerend op schokabsorberende veren om het beste geluid te garanderen.Hier vlakbij is een appartementsgebouw genoemd naar het legendarische onafhankelijke muzieklabel Hacienda Club, waar bands als Joy Division, New Order en de Happy Mondays doorbraken. Vandaar ook de lange rij cafés en restaurants.

Castlefield
Straten geplaveid met kasseistenen langs het kanaal, nog meer cafés en de Castlefield Heritage Park rond Mamucium, een deels herbouwd Romeins fort.

MOSi: Museum of Science and Industry


Het hoogtepunt hier is de Power Hall, vol stoommachines.

Spinningfields

Deze geweldig hippe buurt vol advocatenkantoren en financiële bedrijven, heeft ook tal van designer cocktail bars.
In dit ultramoderne gebouw vind je het People’s History Museum waar je allles te weten komt over het ontstaan en de evolutie van mensen-en vrouwenrechten die ontstonden tijdens de industriële revolutie in Groot-Brittannië.

Deansgate en omgeving

Naast een glazen appartementsgebouw, bevindt zich de Great Northern Mall, het voormalige Great Northern Railway Company’s Warehouse, een prachtig strak bakstenen gebouw uit 1890.

John Rylands Library

Tussen Spinningfields en Deansgate in is dit een architecturaal hoogstandje van Victoriaanse gotiek. Het werd opgericht door de vrouw van de rijkste zakenman van de stad tijdens de Victoriaanse periode.

St Ann’s Square

Hier staan religie -St Ann’s Church- en geld -the Royal Exchange- elk in een hoek van het plein. De eerste is 1 van de 15 beschermde monumenten van de stad en die laatste huisvest nu het Royal Exchange theatre, want alhoewel het decennialang 7000 mensen tewerk stelde, stopte de handel in katoen voorgoed op 31 december 1968.
Het plein wordt na een aanslag in de hal van de Manchester Arena, waar sportevenementen en concerten gehouden worden, een belangrijke plaats voor rouw en verzoening. Dagenlang ligt het vol bloemen, knuffels, kaarsen en foto’s van de doden en gewonden, nadat op 22 mei 2017 een zelfmoordterrorist 22 mensen de dood in jaagt en 60 verwondt.

Exchange square

Een verkeersvrije straat leidt naar Exchange Square, waar waterpartijen, standbeelden en gigantische warenhuizen zoals Selfridges en Harvey Nichols je vergezellen naar het Arndale Centre, een modern, glazen shoppingwalhalla.

Manchester Cathedral en omgeving

De gotische kathedraal dateert van de 15de eeuw, maar werd in 1940, tijdens WO II, bijna compleet verwoest.

Chetham’s School of Music

Hier worden de koorzangers voor de kathedraal opgeleid. Marx en Engels voerden hier vele discussies.

National Football Museum
Ook al ben je niet geïnteresseerd in het meest populaire spelletje ter wereld, het spectaculaire Urbis bouwwerk ziet er uit als een dik rechtopstaand glazen boek en staat op een vreemde plaats; tussen 2 straten, vlakbij Victoria Station.

Voor wie het wel boeiend vindt, Manchester City is sinds 2008 in handen van de Verenigde Arabische Emiraten en is sindsdien de rijkste club ter wereld.’ The Citizens’ willen ze nu genoemd worden, maar oorspronkelijk -voor die overname- waren zij het kleine broertje van Manchester United. Deze laatste behoorde, samen met Arsenal en Chelsea, tot de top en hierdoor kregen ze de bijnaam ‘The little noisy neighbours’.
‘Here’s to you’ is het liedje dat ze in Manchester voor Vincent Kompany zingen, die -tot voor kort- bij ManCity als verdediger speelde. Het liedje is gebaseerd op de klassieker Mrs Robinson van Simon & Garfunkel en gaat als volgt: ‘And here’s to you, Vincent Kompany, city loves you more than you will know (Woah woah woah)’. Misschien komen we hem wel tegen, want zijn contract loopt nog tot halverwege dit jaar. Middenvelder Kevin De Bruyne speelt bij dezelfde ploeg en noemt men hier ‘The Genius’, maar voor zover bekend, hebben ze nog geen liedje voor hem…

Piccadilly Gardens

Dit park is de grootste groene ruimte van de stad en heeft lommerrijke bomen, een fontein en een reuzenrad, maar is ook een levendige plaats in het weekend, met een markt en hippe voedselkraampjes.

The Northern Quarter
Dit is dé hipste kledingbuurt bij uitstek; hier vind je in het labyrint van kleine straten en steegjes nog tal van onafhankelijke platenwinkels en boekhandels. ‘Ouderwetse’ eigenzinnige winkeltjes specialiseren zich in bv. sokken, handschoenen, … Afflecks is een legende in Manchester. Sinds 1981, verspreid over 4 verdiepingen, bieden meer dan 50 verschillende kraampjes je er alles aan, van kralen tot antiek, vintage en ambachtelijk ijs.

Chinatown
In het rooster van smalle straten, ten zuiden van het park

Gay Village
In deze oude stadswijk hangt er een ongedwongen sfeer en bruist het van energie tot in de vroege uurtjes. In deze kleurrijke buurt start het enorme Gay Pride Festival tijdens het laatste weekend van augustus, dat mensen van over heel het land aantrekt.

Langs Oxford Road
In HOME arts centre kan je terecht voor alternatieve films, expo’s, etc.
The Manchester Museum heeft de mooiste collectie oude Egyptische kunst van het land, na het British Museum in Londen.
The Whitworth Art Gallery heeft de grootste collectie textiel na Londons Victoria and Albert Museum.

Salford Quays
Ten westen van het centrum van de stad lagen de Salford Docks, die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van Manchesters katoenhandel. Nu is het omgevormd tot een populaire plaats langs het water vol blinkende appartementen, winkelcentra en het glimmende stalen kunstencentrum The Lowry. Hier hangt veel werk van de schilder L.S. Lowry, die zich specialiseerde in het modernistische weergeven van het industriële leven in het noorden van Engeland, maar in de Galleries organiseert men nog vele andere tentoonstellingen.

Een voetgangersbrug leid je naar het Imperial War Museum North, ontworpen door de gerenomeerde architect Daniel Liebeskind.

Vlakbij, in MediaCityUK, bevindt zich het hoofdkwartier van de BBC, die 26 afdelingen in 2011 verhuisde van Londen naar Manchester.