Onder het moto op reis in eigen land gaan we vandaag naar Diksmuide. Aangezien dat we door Covid-19 nog niet weten hoe we deze zomer gaan reizen kijken we nu al wat er te doen is in eigen land.

Vandaag gaan we naar Diksmuide gelegen in west-vlaanderen op een 30 min rijden van Brugge.

De loopgraven
De loopgraven die zich daar bevinden hadden eerst de naam Boyau de l’Yser maar naar dat meer soldaten terug komen uit de loopgraven en de verschrikking van dichtbij meemakten krijgt hij van hen de naam Boyau de la Mort. De Dodengang heeft zijn naam gekregen en officiers nemen het ook zo over op alle documenten.

Het complex is het laatste resterende stukje van de Belgische front uit W.O. I. Toen het Belgisch leger terug gedrongen werd door het Duitse hebben ze zich achter de Ijzer ingegraven en stand gehouden. De frontlijn van het laatste stukje onbezet Belgie waar duizende mensen het leven gegeven hebben.

De Dodengang zelf is een vooruitgeschoven gang in het verdedigingspost. Van hieruit zat men slechts op enkele meters van de Duitse mankrachten. Tot in 1915 slecht 50 cm diep. Men is dan beginnen uitdiepen van de loopgraven en het aanleggen van een smalspoor van 40cm die het weghalen van zand en modder vergemakkelijkte tevens ook het aanvoeren van mankrachten en munitie naar de voorlinie.


Met dat men slechts op enkele meters van de loopgraven van de Duitse soldaten zat werden er s nachts raids uitgevoerd op elkaars loopgraven. Daarom heeft men de ”muizenval” aangelegd op het einde van de loopgraven. Hier kon men de vijand van achter aangrenzende muren onder vuur nemen. De nachtelijke raids stopten dan ook.

De loopgraven met aangrenzende commando post met ruiter zijn niet meer het originele wat ook te verstaan is door jarenlange erosie. De Duitse bunker op het einde van de loopgraven voorbij nomansland is nog in originele staat.
Men heeft het gerestaureerd dat men dit zou kunnen blijven bezoeken en als herdenking voor al de levens die hier verloren zijn gegaan.

Aangezien je in Diksmuide bent kan en wil je natuurlijk niet rond de site van de Ijzertoren. Hier bevinden zich 3 belangrijke monumenten. De Vredestoren, de 1ste vredestoren en de PAX poort.

De 1ste toren
Aan de bouw van 1ste toren hangt een verhaal vast van hoe die ontstaan is. In 1924 koopt het ijzerbedevaartcomité een stuk grond om grafzerken te plaatsen voor de herdenking van de gesneuvelde Vlaamse soldaten.

Op 26 mei 1925 werden door de Dienst der Belgische militaire begraafplaatsen op de Belgische militaire begraafplaatsen van Adinkerke en de Belgische militaire begraafplaats van Oeren meer dan 500 heldenhuldezerkjes verbrijzeld om er grintwegen mee te funderen. Daardoor besloot het comité een hoog ijzerkruis op te richten om daarin de overgebleven zerkjes in te metselen. In 1928 begon de bouw van de 50 m hoge toren. Na de Tweede Wereldoorlog, in de sfeer van de anti-Vlaamse repressie, werd in juni 1945 door twee jonge weerstanders een bom tot ontploffing gebracht. De toren liep schade op, maar bleef overeind. Een 2de poging had meer succes en bracht de toren tot verwoesting. In 1948 werd op de crypte van de verwoeste toren een groot wit heldenhuldekruis met de leuze AVV-VVK geplaatst.

De PAX of vredespoort
In 1950 bouwde men op de voorterreinen van de bedevaartweide een poort met de brokstukken van de 1ste toren. Deze toren kan je beklimmen en kan je genieten van het uitzicht.

De tweede toren
Over de bouw van een 2de toren waren de meningen verschillend. Je had een groep die het puin van de 1ste toren zo wilde laten en een statement maken over de aanslag op de toren. Een andere mening was dat er een 2de hogere moest gebouwd worden als bewijs van de nieuwe Vlaamse levenskracht. Er werd een compromis gesloten over het bouwen van een +/- 84 m hoge nieuwe toren naar het model van de eerste toren. Op de flanken van de IJzertoren verscheen opnieuw de slogan van de eerste Toren “Nooit meer Oorlog”, aangebracht in de vier talen van de soldaten die in de Westhoek streden.


Provincie domein Ijzerboomgaard
Na het bezoeken van deze plaatsen gaan we met onze kinderen op zoek naar iets actiever.

Deze natuurspeelzone is in een waterrijke polderomgeving amusement voor jong en oud. Ga op ontdekking wat er hier allemaal ligt, spring van ponton naar ponton ga over evenwichtsbalken door het lis en over het water op zoek naar het speelplein.

Wij hebben hier ons goed geamuseerd. Een dagje vakantiegevoel op slecht een 30 min rijden.