Brighton is een plaats in het bestuurlijke gebied Brighton and Hove, in het Engelse graafschap East Sussex. Samen met Hove vormt het sinds 1997 een agglomeratie. Het is een van de bekendste en grootste badplaatsen van Engeland, ook wel eens “London-on-Sea” genoemd.

In deze plaats bevinden zich nog veel oude Victoriaanse gebouwen. De 19e eeuwse Victoriaanse architectuur kenmerkt zich onder meer door decoratieve, gietijzeren elementen, balkons, hoge puntdaken, koperbeslag, golfplaten luifels, veranda’s en glasdecoratie.


Brighton heeft verschillende pieren, waarvan Brighton Pier of ook Palace Pier genaamd, de bekendste is en te vergelijken met die van Scheveningen en Blankenberge. Ze werd meerdere keren gebruikt als decor in films, videoclips en series zoals Midsomer Murders. Ook verschillende schrijvers hebben hun verhalen hier laten afspelen.


In de stad bevindt zich het opvallende Royal Pavilion, een klein paleis verbouwd door John Nash voor George IV. Het gebouw creëert een exotische en sprookjesachtige indruk met Arabische, Chinese, hindoeïstische en gotische invloeden. Royal Pavilion werd in 1787 gebouwd in opdracht van Prins George van Wales, toenmalig regent voor zijn vader George III. Hij gebruikte het om tot rust te komen en ook als ontmoetingsplaats met zijn maîtresse Maria Fitzherbert. In 1815 werd het uitgebreid onder leiding van de befaamde architect John Nash. De classicistische stijl van de voorgevel werd bewaard, maar de rest van het gebouw kreeg minaretten, koepels en pagodes. Het geheel werd voor een groot deel in gietijze uitgevoerd. Later was Koningin Victoria veel minder opgezet met de wat bizarre uitstraling van het paleis. Uiteindelijk besloot ze het te verkopen, onder andere wegens gebrek aan privacy. Brighton werd in die tijd bereikbaar per trein en veel Londenaars zakten af naar de zee tijdens de weekends. In 1850 kocht de stad het gebouw voor £ 53.000, maar een groot deel van het interieur werd overgebracht naar Buckingham Palace en Windsor Castle. Tijdens WOI werd het complex gebruikt als ziekenhuis.


Brighton is ook bekend vanwege de bomaanslagen in 1984 op het Grand Hotel, opgeëist door de IRA. Vier mensen kwamen daarbij om het leven.
De stad heeft twee universiteiten: University of Brighton en University of Sussex.

In Brighton wordt jaarlijks een meerdaagse reünie gehouden van motorrijders waar honderden liefhebbers uit alle windstreken, ook van het Europese vasteland, op af komen.

In mei vindt het jaarlijkse Brighton Festival plaats, een soort interdisciplinair kunstenfestival, de grootste in zijn soort in Engeland. Er komen dan zo’n half miljoen toeristen en Engelse naar Brighton om gezamenlijk feest te vieren in de stad en dit om de zomer in te wijden.

De stad ademt muziek. Bands als The Levellers, Blood Red Shoes, Right Said Fred, The Go!Team, Gary Moore en The Kooks zijn afkomstig van Brighton, alsook dj en dance-producent Fatboy Slim en singer-songwriter Conor Maynard.