Stockholm de hoofdstad van Zweden. In de zomer heb je een leuke mix van het oude gedeelte de Gamla Stan en het moderne. Neem zeker ook eens tijd om juist buiten de stad een archipel te bezoeken en ervaar zelf hoe een echte Stockholmer zijn stad beleeft.

In Stockholm zoeken we Motel L. Hier slaan we onze tenten op voor 3 nachten. Dit hotel ligt op slechts 4 km van het stadscentrum. We brengen onze auto op stal (betalend), want alles is te voet of met het openbaar verkeer (bus, metro, tram, boot) vlot bereikbaar.

Zoveel te doen in zo weinig tijd. Daarom maakten wij een selectie naar onze eigen interesses en op maat van de kinderen. Met kindjes reizen is het niet aan te raden om de ganse dagen te vullen met musea, paleizen en kerken of ellenlange wandelingen. Gelukkig is er ook een Stockholm op kindermaat met leuke korte wandelingen en verschillende musea vol leuke bezigheden voor kinderen.

Na aankomst in het hotel verkennen we de Gamla Stan. Op de tweede dag richten we ons op het eiland Djurgården (met Junibacken, Skansen, Vasa museet en Nordiska museet). De laatste dag maken we een wandeling langs de haven in Stockholm en nemen daar de overzetboot naar één van de vele eilanden. Vergeet zeker niet je tijd te nemen voor de Zweedse fika.

Gamla Stan

Stockholm is gebouwd op liefst 14 eilanden. Het oude stadsgedeelte noemen ze ‘Gamla Stan’. Na aankomst in Stockholm gingen we hier gezellig kuieren.

Dit oude en romantische stadscentrum bestaat uit kleine straatjes en kleurrijke gebouwen, met winkeltjes en restaurants. Eet een ijsje (hoera voor de kinderen), drink een koffie of thee en bekijk ondertussen het koninklijk paleis (en doe je dit op de middag om 12u15, dan maak je de wissel van de wacht mee). Dit is het oudste koninklijk paleis ter wereld dat nog steeds bewoond is door de koninklijke familie.

Junibacken

Huis van Pipi Langkous.

In Junibacken krijgen kinderen en volwassenen de kans om samen geweldige dingen te beleven. Koester na het bezoek de magische momenten, haast onmogelijk om onder woorden te brengen, die je beleeft hebt.

Junibacken is in 1996 door de koninklijke familie geopend en is gewijd aan de Zweedse jeugdliteratuur. Leef je uit in Villa Kakelbont en ontmoet Pipi Langkous en haar vrienden. Telkens opnieuw kom je op andere plaatsen, allemaal uit de fantasie van Astrid Lindgren. Je kunt er verhalen beluisteren, theaterstukken bijwonen, maar vooral spelen in verschillende kamers en landschappen en verborgen tunnels en betoverend speelgoed ontdekken.

Vasa museum

Op een boogscheut hiervan kan je het Vasa museum bezoeken, een maritiem museum in Stockholm. Het herbergt het enige volledig intact gebleven schip uit de 17de eeuw, de Vasa. Het Vasa museum opende zijn poorten in 1990 en is het drukst bezochte museum in gans Scandinavië.

Op 10 augustus 1628 voer de Vasa vanaf Skeppsgården (de scheepswerf) in de richting van de havenmond, toen een windvlaag haar slagzij deed maken. Het schip herstelde zich, maar door een tweede windvlaag kwam het, na slechts 1300 m gevaren te hebben, zo schuin te liggen dat het water de geopende geschutpoorten binnenstroomde. De Vasa liep vol water en zonk 30 m naar de bodem van de haven. De meeste van de circa 150 opvarenden konden zwemmend de kant bereiken of klommen in de masten die nog boven water uitkwamen.

We ervaren het museum – de Vasa zelf – als spectaculair! Je kan een audiogids verkrijgen aan de ingang, maar in het museum zelf staan er heel wat informatiepanelen die je de nodige uitleg verschaffen. De boot zelf is niet toegankelijk, maar de verschillende etages die rondom rond de Vasa gebouwd zijn, geven je zeker een duidelijk zicht op de boot zelf. Ook de kinderen zijn onder de indruk. Wat een grote boot! En zij volgen het spannende verhaal van het biggetje op de Vasa. Kinderen betalen trouwens geen ingang in dit museum.

Skansen

Op hetzelfde eiland ligt Skansen. Dit is een openluchtmuseum en dierentuin/kinderboerderij. Voor ons Belgen kan je dit het gemakkelijkst vergelijken met Bokrijk.

Hier bouwden ze het centrum van een stadje na met (originele) gebouwen die dateren uit de 18de en 19de eeuw. Je vindt er een kerk, de school, winkels, boerderijen en zo veel meer. De mensen die er rond lopen zijn in klederdracht van de tijd rond en geven uitleg uit de tijd van toen.
In de dierentuin hebben typisch Scandinavische dieren heel wat ruimte om rond te lopen. Je ziet er onder ander rendieren, elanden, bruine beren, lynxen, vossen en zeehonden.

Ben je hier rond de grootste feestdag in Zweden, namelijk Midzomernacht? Dan is dit is dan de plaats om deze feestdag uitbundig te vieren.

Nordic museum

Tenslotte bevindt er zich ook een pracht van een gebouw opgetrokken in renaissancestijl in Djurgården. In het museum is de cultuurgeschiedenis en verschillende bevolkingsgroepen van Zweden te zien, vanaf de nieuwe tijd tot nu. Hier tref je allerlei cultuurobjecten uit heel Scandinavië aan (kleding, meubels, speelgoed enz…).

Door tijdsgebrek bezoeken we dit interessante museum helaas niet.

De archipel van Stockholm

Stockholm bestaat uit 30 000 (onbebouwde en -bewoonde) eilanden. Als je in Stockholm bent, doe dan eens aan ‘eiland hopping’. Ga mee met een veerboot en stap uit op een eiland waar je een wandeling, een picknick of een terrasje kan doen. Geniet van de rust in de hoofdstad van Zweden en verken de archipel van Stockholm en zijn vele fjorden.

Wij kiezen het eiland Fjäderholmarna uit om te bezoeken. Dit is het dichts gelegen bij het centrum van Stockholm en ligt op een 20-tal minuten varen met de ferry. Meteen na aankomst genieten we van de rustige sfeer. We spelen een spelletje schaak op de grote borden met bijhorende stukken die je er vindt en maken ons klaar voor een wandeling rond het eiland. Deze korte wandeling is ideaal voor de kinderen. De kleine wandelpaadjes slingeren langs de kust met mooie uitzichten. We komen ook antiluchtafweer tegen, een droom voor de kinderen om (alsof) met zo’n groot kanon te schieten. Het mooie weer helpt natuurlijk ook. Op dit moment is het 27°C.